Demiryollari Bilgi Sistemi

Projemiz adindan da anlasilacagi gibi Türkiye'deki demiryollari üzerine gelistirilmekte olan bir proje. Demiryollarini izleme ve bilgi sistemleri her ne kadar Türkiye 'de yeni yeni duyulmaya baslanan kavramlar olsa da, sözü geçen sistemler dünyada yillardir yaygin olarak kullanilmaktadir. TCDD'nin son günlerde Yüksek Hizli Trenler'i (YHT) kullanima sokmasi ile yeniden su anda mevcut olan bilgi sistemlerinde yetersizlikler ortaya çikmis, trenlerin gelismesi ile kullanilan sistemlerin de yenilenmesi kaçinilmaz hale gelmistir. TCDD'nin YHT ile yaptigi bu gelismeye katki saglamak isteyen grubumuz bilgi sistemklerinin hizmet kalitesini artirmak amaciyla " Demiryollari Bilgi Sistemi"ni gelistirmeye karar vermistir.

Türkiye'deki trafik sikisikligi ve her gün yasanan kazalarin sayisi ülkemizdeki ulasim sorununun boyutlarini ortaya koymaktadir. Insanlarin dikkatlerinin toplu tasima araçlarina çekilmesi ve toplu tasima araçlarinin kisisel araçlardan daha cazip hale getirilmesi bu açidan büyük öenm tasimaktadir. Trenler diger tasima araçlarinin arasinda daha özel bir yer sahiptir çünkü trenler:

Bu sebeplerden tren yolcugunu ülkemizde daha popüler hale getirmek önem tasimaktadir. Grubumuzun da katki saglamak istedigi nokta burasidir: Akilli, kullanici dostu, grafiksel açidan güçlü bir yazilim.

Gelistirecegimiz yazilim üç tip kullaniciyi hedeflemektedir:

Ayrica tüm kullanicilarin ulasabilcegi Giris, Kayit, Kayit Yenileme ve Çikis sayfalari bulunmaktadir.

.: Sistem Nasil Çalisiyor?

Trenlerin hiz, konum ve yön bilgilerine GPS araciligiyla ulasilmaktadir. Belli sürelerde GPS'ten gelen bilgiler güncelenmekte ve arayüze yansitilmaktadir. Ayni zamanda trenlerde bulunan accelerometre yine ana sunucuya belli aralikalarda trenin yol ile yaptigi açiyi göndermekte ve bu bilgiyle sistem yöneticileri, herhangi bir anda trenin devrilip devrilmedigi bilgisine ulasmaktadir.

Yukaridaki diyagramda da görüldügü üzere sisteme web arayüzü ile ulasilmaktadir. Giris yapan kullanicinin türüne göre sistem o kullaniciya bazi sayfalara erisim hakki vermekte, bazilarina ise erisim hakkini kisitlamaktadir. Web sunucusuna baglanan kullanici bu arayüzü kullanarak yukarida siralanan islemleri gerçeklestirebilir. Web sunucusu ise GPS, tren bilgisi ya da veritabani kullanimi gerektiren bilgiler için ana sunucuya baglanir. Her trende bir adet netbook ve o netbooka bagli bir veritabani bulunmaktadir. Tren ile ana sunucu baglantisi kopsa bile hizmet disi kalmayacak olan bu veri tabani, o trenin bulundugu hatta ait hiz siniri ve durak bilgisini gösterecektir. Bu durum makinistin çok daha hizli ve güvenilir bilgi almasini saglayacaktir. Internet baglantisi 3G modem ile saglanacaktir. Bu sekilde trenler, sistem ve kullanici iletisim halinde kalacaktir.
© Copyright BUGBUSTERS 2010, All rights reserved.